Siirry sisältöön

Tilan historiaa

1800-luvulla Hokkalan tila oli aikaan suhteutettuna suuri, yli 200 hehtaarin kantatila. Asikkalan Salonsaaresta siirrettiin hirsikehikko, jossa tilan väki asui ennen nykyisen päärakennuksen valmistumista. Nykyinen päärakennus saavutti harjakorkeuden vuonna 1923. Se on käsin veistetty ja paikalla rakennettu.

Hokkalasta Ala-Hokkalaksi

1900-luvulla Hokkalan tila jaettiin Ala-Hokkalaksi sekä Ylä-Hokkalaksi.

Vuodet 1940-1997

Suomen talvisodassa 1940-luvulla kaatuivat tilan molemmat veljekset, ensin Onni ja sitten Heino Ala-Hokkala. Tila jäi Tuulikille ja tässä yhteydessä siitä lohkottiin osia pois.

Heinon leski, Tuulikki piti Ala-Hokkalan tilaa aina 1990-luvulle saakka. Tuulikki itse oli Lahtisen sukua Kymen virran rannalta.

Vuodet 1997-2018

Lehmistä ja kanoista Tuulikki joutui luopumaan 1990-luvun alussa ja 1997 Tuulikki poistui luotamme ja tilan isännäksi ryhtyi Tapio Koskenniemi, nykyisen tilan emännän, Maarikan isä.

Tapion äiti, Anna-Liisa Koskenniemi oli Tuulikin serkku ja kotoisin Nuoramoisten Vähä-Kumusta eli maantieteellisesti hyvin läheltä. Anna-Liisa oli omaa sukua Wirlander.

Anna-Liisan tie kuljetti hänet avioliiton kautta Koskenniemen tilalle Nuoramoisten Tuomelaan. Miehensä Kaarlon yllättävän menehtymisen jälkeen Anna-Liisa muutti lastensa kanssa Lahteen. Sieltä hän sekä Tapio perheineen kävivät Tuulikilla tilan töissä tarvittaessa.

Ala-Hokkalasta jälleen Hokkalaksi

Tapio ja Marjatta Koskenniemi pitivät tilaa vuodet 1997-2018.

Lokakuisena aamuna vuonna 2018, kiertävä omenakauppias löysi heidät menehtyneinä kodistaan. Pienellä paikkakunnalla asia kyllä havaittiin mutta siitä osattiin olla korrektisti hiljaa. Kiitos siitä jokaiselle kyläläiselle.

Marjatan ja Tapion kahdella lapsella oli omat elämät sekä menestyneet yritykset Lahdessa ja nyt elämä tarjoili kapuloita rattaisiin.

Tila lohkottiin sisarusten kesken. Kristianille lohkottiin Ala-Hokkalaksi nimetty tila ja Maarika jäi pitämään Hokkalan tilaa.

Päärakennus tarvitsi olosuhteiden pakosta kattavan sisäremontin.

Maarika otti haasteen vastaan miehensä Jarmo Karjalaisen kanssa. Vuodet 2018-2019 Hokkalan tilaa remontoitiin. Helmikuussa 2020 Maarika ja Jarmo Karjalainen muuttivat Hokkalan tilalle asumaan.

Vuonna 2022 tilamme ei ole vielä sellainen kuin sen olemme suunnitelleet joskus olevan mutta se pystyy jo vastaanottamaan elämysmatkailijoita siten, että voimme olla ylpeitä tiloistamme. Tervetuloa viihtymään!

Kiitos kun jaksoit lukea, tämä on meille tärkeää ;)